streda 6. októbra 2010

Postupy a formy logického myslenia vo výkladovom slohovom postupe

Už ste sa niekedy pokúsili poskladať Rubikovu kocku?



Určite pri skladaní Rubikovej kocky používate logické myslenie. Princíp logiky využívajú takisto vedci a odborníci na výsledky vedeckého skúmania vo vedeckých dielach a odborných článkoch. Každé logické myslenie má svoje zákony, postupy a formy.

Jednotlivé postupy a formy logického myslenia je potrebné kategorizovať:

INDUKCIA
Klasicky sa indukcia chápe ako postup objasňovania od jednotlivého pojmu až k zovšeobecnenému. Záverom môže byť syntéza (spájanie častí do jedného celku).
Zakončenia nebývajú presné.

Napr.
Sloveso je plnovýznamový ohybný slovný druh, ktorým sa vyjadruje dej ako proces prebiehajúci v čase a ktorý má gramatické kategórie vidu, času, spôsobu, slovesného rodu a osoby s číslom.
Indukcia:
Sloveso je slovo, ktoré pomenúva dej.

Indukcia sa objavuje aj v ľudových pranostikách : Dobrý deň pozná sa už od rána.


DEDUKCIA
Opak indukcie. Postup objasňovania od univerzálnejšieho všeobecnejšieho pojmu k pojmu menej všeobecnému, až konkrétnemu. Zakončením je analýza (rozčlenenie celku na časti,súvislosti a vzťahy). Závery dedukcie sú presnejšie ako závery indukcie.

Napr.
Obchodné domy sú veľké.
OC Max je obchodný dom.
Aj keď sme v OC Max neboli, vieme, že je veľký.

ZOVŠEOBECNENIE (Generalizácia)
Vyčlenenie opakujúcich sa znakov platiacich pre jednotlivé javy, na základe ktorých vytvárame pojmy. V praxi sa často stretávame so zovšeobecnením čiastkového poznania, t. j. nesprávnym zovšeobecnením. Vznikajú tak predsudky a stereotypy.

Napr.
Text "Príťažlivá sila pôsobiaca medzi hmotnými telesami" nahradíme pojmom "gravitácia". Pochopenie zákonov gravitácie patrí k veľkým víťazstvám ľudského ducha. Človek, obyvateľ Zeme, pozná gravitáciu od narodenia. Aby však spoznal jej zákony, musel sa zadívať ďaleko do vesmíru. Jej tajomstvá mu prezradili planéty. Tie mu dali súčasne aj istotu,že jeho mechanika je správna a spoľahlivá. Až na jej základe pochopili astronómovia zákonitosti pohybu kozmických objektov. Príklad krásnej spolupráce fyziky a astronómie.

KOMPARÁCIA (Porovnavanie)
Stanovenie zhody a rozdielu medzi skúmanými predmetmi. Využívame analýzu a syntézu.

Napr.
Srdce vtákov a cicavcov je úplne rozdelené na 2 predsiene a 2 komory. V dôsledku rýchlejšieho metabolizmu (pre potreby lietania) majú vtáky vysoký tep a vyššiu stálu telesnú teplotu ako cicavce.



KONKRETIZÁCIA
Typickým prejavom konkretizácie je príklad.

Napr.
Kožné deriváty sú produktom kože, u bezstavovcov sú prítomné ako žliazky, chĺpky, štetinky.

ZHRNUTIE:
indukcia (z príkladov vyvodzuje záver)
dedukcia (zo záveru vyvodzuje príklad)
syntéza (zhrnutie)
komparácia (porovnávanie, hľadanie odlišností)
konkretizácia (znázornenie)
generalizácia (zovšeobecnenie)

Úlohy:

1.
Vytvorte vlastný príklad na komparáciu.
2. Zovšeobecnite: Úsek na molekule DNA, ktorý nesie genetickú informáciu pre istý znak, má konkrétny vonkajší fenotypový prejav. Každý z reťacov pôvodnej nositeľky genetickej informácie slúži ako matrica na syntézu dcérskeho reťazca.




Bibliografické zdroje:

CALTÍKOVÁ, M., LAUKOVÁ, Z., POLAKOVIČOVÁ, A., ŠTARKOVÁ, Ľ.: Učebnica Slovenský jazyk pre stredné školy 3. Bratislava : Orbis Pictus, 2010.
UŠÁKOVÁ, K., TREBATICKÁ, M., MIADOKOVÁ, E.: Biológia pre gymnáziá 5. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 2003.

Internetové zdroje:

http://www.chtf.stuba.sk
http://konzjlbbb.sk/
http://web.svf.stuba.sk/
http://www.bioweb.genezis.eu
http://www.studentske.eu/
http://www.zones.sk/
http://slovniky.juls.savba.sk/
http://www.wkipedia.sk/
http://www.google.sk/imghp?hl=sk&tab=wi

Vypracovali: Patrícia Šeminská, Michal Kubík, Daniel Tokarčík III.A

4 komentáre:

  1. Mne sa táto práca páči. Je pekná aj na oko - správny počet obrázkov, video, pekne oddelené medzititulky od textu - ale aj obsahovo - ku všetkému je príklad, je tu zhrnutie, aj úlohy na precvičenie.
    Poučky sú síce písané trošku náročnejšie, ale myslím, že sa dajú pochopiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rád, že sa ti blog páči. Čo sa týka poučiek tak sú možno trochu zložitejšie, ale pridržiavali sme sa knihy a ku každému pojmu sme sa snažili uviesť príklad pre lepšie porozumenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. i mne sa paci :D to video je zaujimave a po obsahovej stranke je to velmi slusne :D mate moj obdiv :D

    OdpovedaťOdstrániť